суботу, 23 травня 2015 р.

Чого бідний? Бо дурний...

Таку приказку я пам'ятаю з дитинства. Сьогодні зрозумів, що найкраще вона стосується українців у сфері хабарництва. Бо саме наша народна дурість "узаконила" кругову систему давання і вимагання хабарів. І саме корупція і згода з нею робить нашу країну економічно паралізованою. Хоча по розуму і працьовитості не поступаємося найрозвиненішим західним країнам. Я бачив багато успішних українців на Заході, які мусіли виживати на батьківщині. Цікаво що вони "зі скрипом", все ж робилися законослухняними на дорогах, бо хабар – дорожче собі. Звичайно, недосконалість законодавства є теплицею корупції. Тому мусимо намагатися обирати до Ради фахівців. 
Цікаво, що найбагатші країни світу сьогодні - це країни з найнижчим рівнем корупції. Цікаво що всі вони зазнали значного впливу західного християнства і протестантизму зокрема. 
Коли є проблема, вирішення якої ускладнено державними органами, до якого бога звертаються українці - до Ягве чи до Мамони? Нажаль до Бога Творця рідше...
Біблійні слова про хабарництво відкривають а) древність цієї професії і б) Боже застереження з наслідками для людини і в) жорстокість Божої справедливості.
Ось тільки декілька уривків Святого Письма до теми:
- А хабара не візьмеш, бо хабар осліплює зрячих і викривляє слова справедливих. (Вихід 28,8)
- Цар утримує край правосуддям, а людина хабарна руйнує його. (Приповiстi 29:4)
- Безбожний таємно бере хабара, щоб зігнути путі правосуддя. (Приповiстi 17:23)
- Коли мудрий кого утискає, то й сам нерозумним стає, а хабар губить серце. (Екклезiяст 7:7). 

Немає коментарів:

Дописати коментар