понеділок, 6 квітня 2015 р.

ДЕНЬ 2. СВЯТІСТЬ ХРАМУ

І Він не дозволяв, щоб хто річ яку носив через храм. (Вiд Марка 11:16)
Ісус вдруге за останні три роки пошкодив бізнесу в Єрусалимському храмі. Причина очевидна - профанація. Храм мав бути місцем особливої зустрічі люди і Бога. І не просто людини і Бога, а людини грішної і Бога Святого. А став місцем банального бізнесу, якому, як відомо, завжди тісно і він заповнює усі прилеглі території. Торговцям байдуже що нема де пройти чи припаркуватися помолитися - бізнес вирішує усі питання давновідомим способом. Для доброго підприємця краща релігія часто це вдалий гешефт, а кращий гімн це дзвін срібла. Торгівля (байдуже яка і чим) завжди обкрадає і знецінює святе, бо ближча до тіла — прагматична, практична, потрібна, пристосована по потребі. Не міг Син Божий терпіти такої наглої профанації і влаштовував м'яко кажучи протиправні дії, зазіхаючи на права і прибутки храмових і релігійних авторитетів. Адже для Спасителя сердечна і покутна тиша цінніша за гучну жертву, глибоке розкаяння дорожче за виконаний ритуал. Тому Він так переймався приміщенням єдино відділеним для зустрічі грішника з Творцем і Отцем. Тому не дозволяв навіть нічого носити через храм, бо де столи не постав, там вони будуть зайві - як зайве усе, що розділяє людину з Богом. 
Якось надцять років тому студенти біблійного інституту ділилися з жалем, що в невеличкому сільському Домі молитви, де вони були на практичному служінні, їм не дозволялося виносити тенісний стіл, щоб проводити час знайомлячись з підлітками і молоддю села. Головна причина заборони - бо Ісуса не дозволяв щонебудь приносити через храм... Я не знаю сучасної долі тієї громади, але знаю як можна буквалізмом убити спочатку вчення Ісуса а згодом і свідоцтво про Самого Спасителя. Колись євреї так і не зрозуміли що мав на увазі той Галілеянин, вимагаючи вільного доступу людей до молитви-зустрічі в храмі. Як і не зрозуміла слів Спасителя мізерна купка пересварених між собою через незгоду і гроші чим закрили доступ односельчан до Господа. 
Чи можна сьогодні через приміщення які люди називають Церква чи Дім молитви переносити речі? Скільки завгодно, бо храмом новозаповіднім є тіло і дух віруючої людини. А Спаситель і сьогодні через такий храм забороняє носити нелюбов і байдужість до зраненого і покаліченого гріхом. Забороняє носити показовий релігійний пафос замість щирого співчуття. Забороняє носити непримиренність замість прощення. Забороняє носити гріхи і грішки бо чекає на сповідь. 
Наше серце потребує Бога понад усе - не дамо нічому руйнувати нашу близькість з Ним!


Немає коментарів:

Дописати коментар